Pølsevogn

Den danske pølsevogna

Den danske pølsevogna har vært en del av gatebildet i mer en 80 år, her kan du få stilnet sulten i en fart og samtidig få ordnet et verdensproblem eller to.

Pølse

Et historisk fenomen

Pølsevogna er et kulturhistorisk fenomen i Danmark, og har vært en del av gatebildet i mer enn 80 år. Her møter dansker av alle slag hverandre, får stilnet sulten, og ofte også løst et par verdensproblemer i farten. Menyen er begrenset, her får du stekte og kokte pølser i forskjellige varianter med tilbehør som ketchup, sennep, stekt og rå løk, agurksalat og brød. Alt blir servert på en papptallerken og kan for eksempel skyldes ned med kald kakaomelk. Maten er billig, serveringen er rask og effektiv, men det er kanskje ikke stedet for en romantisk du-og-jeg-middag.

Pølse

Pølsevognas historie

Pølsevogna er opprinnelig en tysk oppfinnelse som kom til Danmark i 1921. I starten var det en helt åpen vogn som ble dyttet rundt i byen. Etterhvert ble det bygget halvtak over vogna for å beskytte "pølsemannen" mot regn og rusk, og i dag er det en helt lukket vogn med trekkmotor og eget strømanlegg. Du vil ofte se pølsevogna om morgenen eller kvelden i Københavns gater, når pølsemannen flytter den fra eller til sitt salgssted. Den danske pølsevogna har hatt det vanskelig de siste årene, men ny konkurranse og andre spisevaner. På 70-tallet var det hele 600 pølsevogner i Danmark, men i dag er det bare rundt 100 igjen - mesteparten av den i København.

 

 

Share this page

Smørbrød

Danske smørbrød

Det danske smørbrødet er tilbake, hippere enn noen gang!