Dansk hygge

Begrepet "hygge" har spredt seg over hele verden de siste årene, og har rett og slett blitt trendy. Ordet stammer faktisk fra Norge, men har nærmest blitt et nasjonalsymbol i Danmark. Den faktiske betydningen av ordet kan være vanskelig å definere, men vi har uansett gjort et forsøk.

Nyhavn

Hva er egentlig dansk hygge?

Hygge er like dansk som fleskestek og kald øl, og begrepet har dype røtter i den danske folkesjelen. I bunn og grunn beskriver ordet hygge en koselig, varm atmosfære hvor man kan nyte det gode liv sammen med de man er glad i. Det varme skinnet fra et stearinlys er hygge, og det samme er venner og familie. God mat og drikke er også hygge - spesielt når middagen varer til langt på natt, og man får snakket om både stort og smått med dem man er glad i. Kanskje kan hygge-konseptet forklare hvorfor Danmark ofte blir kalt "verdens lykkeligste land"?

Jul i Aarhus

Høysesong for hygge

Høysesongen for hygge er uten tvil julen. De danske vintrene er, akkurat som de norske, lange og mørke, og vårt beste våpen mot mørketiden er hygge og massevis av stearinlys. Om du har besøkt Tivoli eller ruslet i gatene rundt juletid, så vet du hva danskene kan gjøre med belysning, gløgg, pledd og store skjerf. Og om du ikke har vært i Danmark i julen er det kanskje på tide?

Share this page

Lykke og hygge går hånd i hånd:

Hygge i internasjonal media: 

CNN - Hvilket land er verdens lykkeligste?

BBC - Dansk lærdom

Lonely Planet - Hvordan kose seg i København

NPR - Blir du deprimert av mørketiden? Hygg deg litt mer

Fathom Away - Hva i alle dager er hygge?