Dansk hygge

Begrepet hygge har spredt seg over hele verden de siste årene, "hygge" har rett og slett blitt trendy. Ordet stammer faktisk fra Norge, men har nærmest blitt et nasjonalsymbol i Danmark. Den faktiske betydningen av ordet kan være vanskelig å definere, men vi har uansett gjort et forsøk.

Nyhavn

Hva er egentlig dansk hygge?

Hygge er like dansk som fleskestek og kald øl, og begrepet har dype røtter i den danske folkesjelen. I bunn og grunn beskriver ordet hygge en koselig, varm atmosfære hvor man kan nyte det gode liv sammen med de man er glad i. Det varme skinnet fra et stearinlys er hygge, og det samme er venner og familie. God mat og godt drikke er også hygge - spesielt når middagen varer til langt på natt og smått og stort diskuteres med dem man er glad i. Kanskje kan det danske hygge-konseptet også forklare hvorfor Danmark ofte løftes frem som det lykkeligste stedet i verden?

Jul i Aarhus

Høysesong for hygge

Høysesongen for hygge er uten tvil julen. De danske vintrene er, akkurat som de norske, lange og mørke. Vårt beste våpen mot dette er hygge og massevis av stearinlys. Om du har besøkt Tivoli Gardens eller gått rundt i gatene rundt juletid så vet du hva danskene kan gjøre med belysning, gløgg, pledd og store skjerf. Om du ikke har vært i Danmark i julen er det kanskje på tide?

Share this page

Lykke og hygge går hånd i hånd:

Hygge i internasjonal media: 

CNN - Where are the World's Happiest Countries?

BBC - A heart-warming lesson from Denmark

Lonely Planet - How to get cosy in Copenhagen

NPR - Winter Doldrums Got You Down? Have Some Hygge

Fathom Away - What the Hell is Hygge?