Hygge i Frederiksberg Have

Dansk hygge

Foto: Maria Sattrup - Copenhagen Media Center

Begrepet "hygge" har vært på alles lepper de siste årene, og har blitt en trend over hele verden. Ordet stammer faktisk fra Norge (!), men har nærmest blitt et nasjonalsymbol i Danmark. Den faktiske betydningen av ordet kan være vanskelig å definere, men vi har uansett gjort et forsøk.

Hva er egentlig dansk hygge?

Hygge er like dansk som fleskestek og kald øl, og begrepet har dype røtter i den danske folkesjelen. I bunn og grunn beskriver ordet hygge en varm og koselig atmosfære hvor man kan nyte det gode liv sammen med de nære og kjære. Det varme skinnet fra et stearinlys er hygge, og det samme er venner og familie. God mat og drikke er også hygge - spesielt når middagen varer til langt på natt, og man får snakket om både stort og smått med dem man er glad i. Kanskje kan hygge-konseptet forklare hvorfor Danmark ofte blir kalt "verdens lykkeligste land"?

Høysesong for hygge

Julen er uten tvil høysesong for hygge. De danske vintrene er, akkurat som de norske, lange og mørke, og vårt beste våpen mot mørketiden er hygge og massevis av stearinlys. Om du har besøkt Tivoli eller ruslet i gatene rundt juletid, så vet du hva danskene kan gjøre med belysning, gløgg, pledd og store skjerf. Og om du ikke har vært i Danmark i julen er det kanskje på tide?

Hyggens opprinnelse

Ordet hygge stammer faktisk fra det norske språket, og dukket først opp i det danske på slutten av 1700-tallet. Siden da har danskene til gjengjeld omfavnet begrepet, og gjort det til sitt eget. En fordel med ordet er at du kan bruke det litt som det passer deg, og danskene selv anvender "hygge" i veldig mange forskjellige sammenhenger. 

Hygge i hjemmet

Hygge er mer enn et koselig rom med tente lys, godt selskap og god mat. Hygge er en filosofi og en livsstil som minner danskene på viktigheten av å sette pris på de små tingene i livet - hverdagens små mirakler, tid sammen med mennesker man er glad i, og å ta livet med ro og ikke stresse unødvendig. Hygge er nesten en oppskrift på det gode liv, med fokus på de små, enkle tingene man kan gjøre for å kose seg litt ekstra i hverdagen. 

Sommerhygge

Hver årstid har sin egen hygge, men hvis du har besøkt Danmark om sommeren vet du at den danske sommerhygge er noe helt spesielt. Aktiviteter som piknik i parken, grilling med venner, utendørskonserter, smørbrød og kalde øl i solen, gatefestivaler og sykkelturer er også eksempler på hygge - spesielt om det gjøres på ekte dansk vis.