Skagen, North Jutland

Drømmeferie ved havet i Nordjylland

Foto: Niclas Jessen

I Nordjylland finner du alt du trenger for en fantastisk ferie. Kombiner rolige, avslappende dager på stranden med en rekke spennende aktiviteter. Vi guider deg til alt fra nydelige sandstrender og koselige badehotell til de mest sjarmerende badebyer. Ferien i Nordjylland starter her!

Danmarks mest sjarmerende badebyer

Nordjylland er kjent for sine mange sjarmerende kyst- og badebyer, så her er det bare å begynne letingen etter en egen favoritt. En av de mest populære er uten tvil Skagen, som er kjent for å ha flest solskinnstimer i Danmark, og et nydelig, gyllent lys. Her finnes flere unike naturopplevelser, som Grenen, hvor de to havene Skagerrak og Kattegat møtes, og den enorme vandrende sanddynen Råbjerg Mile.

Den unike ferieperlen Blokhus har en av Nord-Europas beste strender. Om sommeren livner den gamle fiskelandsbyen til med musikk, aktiviteter og folkemengder i kafeer og restauranter. På den brede, hvite sandstranden holdes en rekke store arrangementer, som for eksempel den berømte Dragefestivalen.

Løkken er en annen klassisk badeby, kjent for sine fine strender og de 500 karakteristiske hvite badehusene kalt "den hvide by". Her har folk reist i generasjoner for å oppleve nærhet til havet, byens rike kafeliv og ekte dansk hygge. Løkken er også et av de mest nybegynnervennlige surfestedene i Danmark.

Unn deg å bo på et klassisk badehotell

Vil du oppleve en fantastisk blanding av dansk nostalgi og moderne luksus? Da bør du sjekke inn på et av Danmarks sjarmerende badehotell. Her kan du koble av i naturskjønne omgivelser og nyte sommeren for fullt, med late dager på stranden og fantastisk mat. Badehotellene har ofte en lang og spennende historie, og en autentisk og koselig atmosfære.

Det 5-stjerners hotellet Ruths Hotel ligger midt i de ikoniske gule husene i sentrum av Skagen, og tilbyr egen velværeavdeling og førsteklasses gastronomi. Klassiske Brøndums Hotel er kjent som stedet hvor Skagensmalerne pleide å møtes, og hotellet har alltid hatt en nær tilknytning til Skagens Museum. Brøndums byr på vakre omgivelser og høy kvalitet på både mat og vin.

På Hjorths Hotel, et tradisjonelt badehotell med forførende utsikt over bølgende sanddyner og hav så langt øyet kan se, er det enkelt å finne roen og koble av fra en ellers travel hverdag. Du kan lese mer om alle de fantastiske badehotellene i Nordjylland.

Matopplevelser i Jammerbugten

Jammerbugten består av en rekke små, hyggelige byer som ligger perfekt til ved havet, med enestående natur og kort avstand til Nordjyllands mange spennende attraksjoner. Her blir det holdt flere store arrangementer, og i tillegg til å være et paradis for de sol- og badeglade, har Jammerbugten også mye å tilby for alle som er glade i god mat. 

Lokale smaksopplevelser setter preg på flere av restaurantene, og om sommeren kan dere også få tak i førsteklasses råvarer på ulike markeder og hyggelige gårds- og fiskebutikker. Plukk med dere familiens favorittingredienser og tilbered et gourmetmåltid hjemme i sommerhuset eller prøv en lokal delikatesse. Kjente spesialiteter fra Jammerbugten er blant annet Blokhus salt, vildmosepoteter, valnøddelagkage og Ryå-is fra et av Danmarks eldste meierier. 

Unike naturopplevelser

Både sjø og sand har satt sitt preg på Nordjylland, og dette kan få dramatiske konsekvenser. I år er siste sjans til å se det ikoniske fyret Rubjerg Knude der det står i dag. Fyret, som langsomt har vært i ferd med å bli slukt av havet, blir flyttet etter sommeren.
 
Naturkreftene er også tydelige når du besøker den Tilsandede Kirke, som gjennom århundrer langsomt har blitt begravet av sand. I dag er det bare kirketårnet som stikker opp - et uvanlig syn som tiltrekker mange besøkende. En annen spektakulær opplevelse er Råbjerg Mile, Nord-Europas største vandrende sanddyne, som består av 3,5 millioner kubikkmeter sand og som flytter seg rundt 15-20 meter hvert år.

Surf ved Cold Hawaii

Cold Hawaii er en kyststrekning i Thy hvor du finner hele 29 surfespots. Samlingspunktet er byen Klitmøller, som har utviklet seg til en levende surfekoloni med spennende restauranter, utesteder og aktiviteter. Her er det gode forhold for både bølge-, vind-, kitesurfing og SUP, og du finner surfecamper og perfekte bølger for både profesjonelle og nybegynnere som vil lære å surfe.

Utforsk Nordjylland

Overnatting i Nordjylland

Les om overnattingsmulighetene i Nordjylland på visitnordjylland.dk.

De mest populære attrkasjonene i Nordjylland

Aalborg Zoo, Nordsøen Oceanarium og Fårup Sommerland - attraksjonene i Nordjylland er mange.

Hyggelige småbyer i Nordjylland

Få oversikt over alle de flotte feriebyene og feriestedene som bør besøkes i Nordjylland.