Slik gjør du:
Dag 1:
Bland yoghurt, 100 ml vann, yeast, 1 teskje salt og 100 g rugmel.
Dekk til deigen og la den stå på kjøkkenet i 2 dager.
Dag 2:
Oppløs surdeigen i en stor bolle med 1 liter.
Tilsett 2 spiseskjeer salt, hakkede rugfrø og 600 g rugmel. Bland miksen til en bløt deig.
Dekk til deigen med et fuktig håndkle og la den stå og hvile i en dag.
Dag 4:
Tilsett øl, sirup, linfrø, kjerner og 500 g rugmel til blandingen og rør godt.
Ta 300 g surdeig og oppbevar den i en boks med lokket godt lukket til neste bakerunde. Deigen kan holde seg i cirka 3 uker.
Smør to brødformer med smør og legg deig i formene.
Dekk formene med et fuktig håndkle og la deigen stå i 2 timer.
Varm ovnen til 100 grader.
Smør litt vann på deigen og bak brødene på laveste varme i 1 time. Skru deretter opp til 175 grader, og bak brødene i 2 timer til.
Hvis brødene blir for mørke, dekker du formene med aluminiumsfolie.
La brødene stå i formene og kjøle ned i en halvtime, og legg dem deretter på en rist for ytterligere avkjøling.