Gå til innhold
Vahine fra Cold Hawaii Surf Center ved kysten av Klitmøller, Danmark

Ville bølger på Nordsjøen

Foto: Mads Tolstrup

Selv om Vahineura Itchner ble født i Fransk Polynesia, er hun sikker på èn ting; den beste surfingen i hele verden finner du her i Klitmøller – det er også lett tilgjengelig for alle, hele året rundt.

Vahineuras egne favoritter

Vahineura Itchner kan snakke lenge om fordelene med vintersurfing. Naturen er rå og du føler deg som ett med havet. Kulden gir et sus, som du blir avhengig av. Etterpå hopper du inn i badstuen og lar varmen være den perfekte avslutningen på dagen. Hvis hun skal oppsummere alt i et nøtteskall, er det et ord som alltid kommer tilbake, nemlig ordet: «moro». Men det er så mye mer å oppdage om vinteren her i Danmark.

Udsigt Klitmøller
Bilde: © Mads Tolstrup
01

Inside Reef

Dette stedet ligger kun tre minutters gange fra Klitmøller. Her opplever du vanligvis lette og langsomme bølger som passer perfekt for en nybegynner. Men det hender også at du kan komme over Danmarks mest perfekte bølge, som hun beskriver som rask og hul.

Boy walking on a windy sand dune in Klitmoeller, Thy National Park
Bilde: Mette Johnsen
02

Turstier

Man kan knapt nevne Nordsjøen uten at tankene leder videre til storslått natur. Det er mange fine turstier langs den danske vestkysten. Stiene har forskjellige lengder og tar alt fra uker til noen timer. Utforsk Danmarks største nasjonalpark kalt Nationapark Thy, Blåbjerg Klitplantage eller gå på fottur langs Nordsjøen Camino – en firedagers fottur.

Foraging sea buckthorn in Denmark
Bilde: Richard Clark
03

Selvplukk i naturen

Det er også mulig å samle mat i naturen om vinteren og her er den danske vestkysten spennende – fra strand til slette. Plukk strandsnegler, tang og bjørnebær. Bli gjerne med på en omvisning med en erfaren guide som har kunnskap om spiselige planter i naturens spiskammer.

Angeln in Hanstholm an der Dänischen Nordseeküste
Bilde: Thomas Høyrup Christensen
04

Fiskeauksjon

Det er en helt spesiell opplevelse å gå ut tidlig om morgenen og være med på en ekte fiskeauksjon og se når fiskebåtene kommer i land med nyfanget rødspette, kummel og torsk. Få innblikk i den gamle tradisjonelle fiskekulturen i for eksempel kystbyene Hanshold og Hirtshals.

Michelin restaurant Henne Kirkeby Kro in West Jutland
Bilde: Henne Kirkeby Kro
05

Bo på en dansk kro

Det er mange sjarmerende små landsbyer langs kysten og flere av dem har sin egen romantiske danske restaurant, som også er åpen om vinteren. Gled deg til autentisk dansk ”hygge”, koselige rom og god mat. Bestill på populære Nymindegab Kro eller Michelin-restauranten Henne Kirkeby Kro.

Enda mer vinter ved Vesterhavet

Dark Sky, Møns Klint
Opplev nye vintereventyr i Danmark
Signe, Nature guide at Vadehavscentret in the Wadden Sea, Denmark
Naturopplevelser ved Vadehavet
Ruslan, astrophotographer on Møn, Denmark
Møt astrofotografen på Møn
Gå på skøyter i Frederiksberg i København
Vintertid

Share your wonders: