Gå til innhold
Skallingen strand

La deg sjarmere av den danske kysten

Foto: Destination Sydvestjylland

Visste du at Danmark har over 7000 kilometer kystlinje? Det er med andre ord det perfekte sted når du ønsker å komme deg litt vekk fra hverdagens kjas og mas og nyte endeløse strender, vakker natur, koselige strandbyer og deilig sjømat.

Senk skuldrene på kystferie i Danmark

Det er noe helt eget ved den danske kysten – fra den flotte naturen til de koselige små landsbyene. Kysten har også spillt en viktig rolle i dansk historie og kultur, og Danmarks nære forhold til havet og livet ved havet er fortsatt tydelig. Fra sør til nord i landet kan du finne sjarmerende badehoteller, smake på lokale delikatesser fra havet, og oppleve de vakre strendene og den unike kystnaturen - ja, rett og slett nyte livet og den helt spesielle ro og sjarme som preger kystlandet Danmark.

NO Badehotelskampagne Par

Bilde:VisitDenmark

Nyt livet, naturen – og hverandre

Når man tenker på alt det fantastiske som den danske kysten har å by på, så er det kanskje ikke så rart at danskene i mer enn hundre år har valfartet til de mange idylliske badehotellene i Danmark. Det er nemlig som om tiden går litt langsommere her ute ved havet. Her kan du bytte ut byens støy med lyden av havets dønninger og måkenes skrik, hverdagens stress med late frokoster i det grønne, og mobilen med gyldne solnedganger. Glem alt om to-do lister eller avtaler du skal rekke. Her handler det snarere om å nyte øyeblikket og tiden med den du er glad i. Om å gå barfot på stranden, bade i det klare vannet, plukke bringebær langs landeveien, finne gjemte skatter hos stedets antikvar og nyte de mange lokale delikatessene.

Couple with bike on Fanø beach

Bilde:Niclas Jessen

Dra på oppdagelsestur med sykkel

En fantastisk måte å oppleve det danske kystlandskapet på er på sykkeltur. Du kan leie sykler i de fleste småbyene i Danmark, og det finnes også mange badehoteller med sykkelutleie. Både det ærverdige Helenkilde Badehotel i Tisvildeleje på Nordsjælland, det rustikke Strandgaarden Badehotel på vakre Læsø, og det idylliske Hjorts Badehotel nær Skagen tilbyr leie av sykler. Og du kan også leie sykler i gåavstand fra det historiske Allinge Badehotel på Bornholm eller det sjarmerende Kellers Badehotel på naturskjønne Fanø i Vesterhavet. Det danske landskapet er som skapt for sykling – her er det ingen bratte oppoverbakker eller steile fjell, så det er den perfekte måten å utforske den vakre kystnaturen på. Og så er det aldri langt til nærmeste landsby, hvor dere kan ta en ispause eller nyte et deilig måltid med frisk fangst fra havet.

Antik

Bilde:VisitDenmark

Gå på skattejakt i sjarmerende strandbyer

Det er nok av ting å utforske langs den danske kysten. Hvorfor ikke ta en dagstur til en av de mange koselige kystbyene i Danmark? Her kan dere gå på skattejakt blant musselmalt porselen, vakre glass og andre antikke skatter i lokale antikvitetsbutikker, ta en kaffepause på en hyggelig kafé – og bare nyte den sjarmerende småbyfølelsen. Bornholm er dessuten kjent for sitt vakre kunsthåndtverk, og bare et steinkast fra det nostalgiske Allinge Badehotel kan du besøke sjarmerende gallerier og kunstbutikker med unik keramikk og glasskunst fra bornholmske kunstnere. Også kystparadiset Skagen er et eldorado for kunsthåndtverk. Du finner nemlig den vakreste glasskunst i Lønstrup - en koselig strandby med et blomstrende kunstnermiljø. 

Danish food at Restaurant Det Røde Pakhus in Rønne, Bornholm

Bilde:Torben Ager

 Nyt lokale delikatesser fra havet

Uansett hvor du ferierer langs den danske kysten, så er det aldri langt mellom hyggelige spisesteder. Flere av badehotellene i Danmark har dessuten restauranter som tilbyr matopplevelser i særklasse. På det flotte badehotellet, Ballebro Færjekro i Sønderborg, kan du for eksempel nyte en 3-retters middag i historiske omgivelser og med havutsikt. Også det luksuriøse Dyvig Badehotel i Sønderjylland tilbyr goutmetmiddag laget på lokale råvarer og servert i de vakreste omgivelser ved viken. Men du kan også nyte lokale delikatesser i skjønne omgivelser på Restaurant Gilleleje Havn i Nordsjælland. Eller hvorfor ikke besøke Danmarks nordligste restaurant, Restaurant De2Have i Grenen? Kadeau i Åkirkeby på Bornholm er også verdt et besøk. I tillegg til deilig mat og drikke, tilbyr de naturskjønne omgivelser og uforglemmelige solnedganger. I de mange sjarmerende strandbyene i Danmark kan du også kose deg med røkt fisk og ferske reker - for å nevne noen av kulinariske opplevelsene som det danske kystlandet har å by på. 

Ridning

Bilde:VisitDenmark

Opplev kysten fra hesteryggen

Hvorfor ikke oppleve den danske kysten fra hesteryggen? Riding er avslappende og spennende på samme tid, og fra hesteryggen føler man seg ennå nærmere den vakre kystnaturen. Uansett om du er nybegynner eller erfaren rytter, kan du dra på ridetur i det danske kystlandskapet og få en helt unik naturopplevelse. Forestill deg å ri langs endeløse strender eller i den vakre naturen som omgir Skagens klippelandskap. Du kan ta på ridetur i Danmark både med og uten guide, og du kan velge mellom flere forskjellige ruter. Kombiner et opphold på badehotell med en tur på hesteryggen. Like ved den koselige kystbyen Lønstrup og i nærheten av flere av de legendariske badehotellene i Skagen finner du for eksempel Sagaheste som tilbyr rideturer på skjønne islanshester på stranden langs Vesterhavet og i det vakre naturområdet rundt Skallerup. Langagergaard har også turridning i den fantastiske kystnaturen i Skagen. Her kan du oppleve områdets langstrakte strender, samt det vakre og ville hede- og klippelandskapet fra hesteryggen.

Strand

Bilde:VisitDenmark

Finn indre ro på stranden 

Få ting er mer avslappende enn yoga. Og det gir en helt spesiell ro å gjøre yoga i naturen. Forestill deg å starte dagen med yoga omgitt av vakker kystnatur, etterfulgt av et deilig morgenbad og en lang frokost. Hvis du synes dette høres fristende ut, så kan drømmen bli til virkelighet. Flere danske badehoteller tilbyr nemlig yoga, blant annet Hjorts Badehotel i Skagen. Også Helenekilde Badehotel frister med yoga i luksuriøse omgivelser og med utsikt over Kattegatt. Helenekilde tilbyr dessuten spa og massasje, så her kan du virkelig bli kvitt spenningene i kroppen en gang for alle. Du kan også skjemme bort deg selv med en avslappende spaopplevelse på nordsjællandske Gilleleje Badehotel, Strandgaarden Badehotel, samt på det historiske Ruths Badehotel i Skagen. Hva er vel bedre for å senke skuldrene og komme i feriemodus?

Share your wonders: