christmas tree

Slik feires julen i Danmark

Foto: Kristian Krogh

Den danske julaften feires, akkurat som i Norge, den 24. desember, og er en dag fylt av forventninger, forberedelser og familie. En dag som handler om hygge, julegaver, tradisjoner og å tilbringe tid sammen med dem man er glad i.

Julegodt til dyrene

Før i tiden var det vanlig å gi dyrene noe ekstra godt på julaften. Man trodde at dyrene kunne snakke på denne spesielle natten, og ingen ville at dyrene skulle snakke ille om dem. Til og med i dag føres denne tradisjonen videre av noen familier. De går en runde på gården, i en park eller i skogen og har med seg en godtepose til Danmarks pelskledde venner. 

Julegudstjeneste i Danmark

Mange dansker går til julegudstjeneste før julemiddagen, men ikke bare av religiøse årsaker. Akkurat som i Norge er det for mange en tradisjon å samles i kirken og synge danske julesalmer sammen, slik man har gjort i århundrer.

Juletreet

Tradisjonelt sett er det danske juletreet av norsk opprinnelse. I dag kjøper mange en norsk gran fordi baren sitter lengre. De som bor nær en skog er så heldige at de kan hugge sitt eget juletre, men de aller fleste dansker kjøper juletreet sitt på et julemarked eller lignende. 

Pynte treet

Juletreet dekoreres med en sølv- eller gullstjerne i toppen, danske flagg og små dekorasjoner. Hele treet dekoreres ofte med "englehår" eller glitter, som reflekterer lyset. Georg Jensen, den danske designeren, er blant annet kjent for sine fantastiske juledekorasjoner som passer utmerket i et flott juletre. 

 

En dansk julemiddag

I Danmark spiser man julemiddagen ganske tidlig på julaften, og det er hverken ribbe eller medisterkaker på menyen. Den tradisjonelle danske julematen består av and, gås eller "flæskestek". Anda eller gåsa fylles med epler og plommer og serveres med kokt potet og sukker-potet (kokt potet som knuses i smeltet sukker), rødkål, sylteagurk og gelé. Til desser spiser man "ris à l`amande" (risengryn blandet med pisket krem, vaniljesukker og hakkede mandler), som serveres sammen med kirsebærsaus. Man gjemmer også en hel mandel i desserten, og den som får den får en premie - akkurat som i Norge.  

Juletreet tennes

Å tenne lysene i treet er et av høydepunktene på julaften, og det gjøres ofte etter middagen. De fleste har levende lys i treet, og mange mener at det er den eneste måten å oppnå riktig julestemning. 

 

Dans rundt treet

Etter middagen tar man hverandre i hendene og danser rundt juletreet. Det synges tradisjonelle danske julesanger og salmer. Etter dansen er det endelig på tide å åpne julegavene. Vanligvis utnevner man ett av barna til å dele ut julegavene som ligger under treet, og man deler ut en om ganger sånn at alle kan se når den åpnes. Når den siste pakken er åpnet er det på tide med frukt, kaker, godteri og kaffe. På 1. juledag står barna ofte opp tidlig for å leke med sine nye julegaver.