Ruths Hotel, Skagen

Dansk hygge

Begrepet "hygge" har spredt seg over hele verden de siste årene, og rett og slett blitt trendy. Ordet stammer faktisk fra Norge, men har nærmest blitt et nasjonalsymbol i Danmark. Den faktiske betydningen av ordet kan være vanskelig å definere, men vi har uansett gjort et forsøk.

Hva er egentlig dansk hygge?

Hygge er like dansk som fleskestek og kald øl, og begrepet har dype røtter i den danske folkesjelen. I bunn og grunn beskriver ordet hygge en koselig, varm atmosfære hvor man kan nyte det gode liv sammen med de man er glad i. Det varme skinnet fra et stearinlys er hygge, og det samme er venner og familie. God mat og drikke er også hygge - spesielt når middagen varer til langt på natt, og man får snakket om både stort og smått med dem man er glad i. Kanskje kan hygge-konseptet forklare hvorfor Danmark ofte blir kalt "verdens lykkeligste land"?

Høysesong for hygge

Høysesongen for hygge er uten tvil julen. De danske vintrene er, akkurat som de norske, lange og mørke, og vårt beste våpen mot mørketiden er hygge og massevis av stearinlys. Om du har besøkt Tivoli eller ruslet i gatene rundt juletid, så vet du hva danskene kan gjøre med belysning, gløgg, pledd og store skjerf. Og om du ikke har vært i Danmark i julen er det kanskje på tide?

Hygges opprinnelse

Ordet hygge stammer faktisk fra det norske språket, ikke dansk. Hygge dukket opp i det danske språket på slutten av 1700-tallet og danskene har siden den gang omfavnet uttrykket. En fordel med ordet er at du kan anvende det litt slik du har lyst, danskene anvender selv "hygge" i veldig mange forskjellige sammenhenger. 

Hygge i hjemmet

Hygge er mer enn et koselig rom med tente lys, godt selskap og god mat. Hygge er en filosofi, en livsstil som hjelper danskene å forstå viktigheten av å sette pris på de små tingene, tid til å være sammen med andre og å roe ned livets, til tider, høye tempo. Hygge er nesten en oppskrift på det gode liv, med fokus på de små, enkle tingene man kan gjøre for å kose seg litt ekstra i hverdagen. 

Sommerhygge

Om du har tenkt å besøke Danmark om sommeren trenger du heller ikke deppe. Hygge pågår nemlig året rundt i Danmark. Aktiviteter som piknik i parken, grilling med venner, utendørskonserter, gatefestivaler og sykkelturer kan også være hygge, spesielt om det gjøres på ekte dansk vis.