Temabaserte sykkelruter

Temabaserte sykkelruter

De 26 Panorama-sykkelrutene har ulike temaer og lengde. Det er enkelt å finne akkurat den eller de rutene som passer best for deg, dine interesser og din fysiske form.

For naturelskere
Danmark har svært variert natur, og flere av de 26 Panoramarutene fører deg til noen av landets mest unike steder. For eksempel i Nordvest-Jylland, der havet spiser seg ubarmhjertig innover kysten og sandfokket setter sitt særegne preg på omgivelsene. Eller det flate marsklandet i nasjonalparken Vadehavet, hvor hav og land nærmest går i ett. Eller den dramatiske Stevns Klint i øst, med arkeologiske funn fra dinosaurenes tid. På naturrutene er du garantert storslått utsikt og unike naturopplevelser.

Se ruter for naturelskere

For barnefamilier
Flere av Panoramarutene er perfekt for barnefamilier. Rutene har begrenset lengde og går langs fredelige stier og småveier med svært lite trafikk. Dette er barnas tur, med omgivelser som barna kan kose seg i. Spennende skoger med historiske gravhauger og ville bær, store sandstrender der de kan plukke skjell, kaste fiskesprett og kanskje til og med se seler eller skipsvrak, oppleve dyrelivet, boltre seg på naturlekeplasser og mye mer.

Ruter for barnefamilier

For matglade
Etter en dag på sykkelsetet er det ingenting som er så deilig som et skikkelig dansk måltid. Flere av Panoramarutene fører til kulinariske eventyr for kresne ganer. Der kan frisk luft og mange inntrykk suppleres med opplevelser for smaksløkene. Spis for eksempel dansk smørrebrød med lokalbefolkningen i Guldborg på Falster, nyt fersk nyfanget fisk og skalldyr i Nordsjøkystens små fiskerlandsbyer, eller parker sykkelen ved en av de mange sjarmerende kroene langs veien. Smak marsklam fra marsklandet i Sør-Jylland, eller lag egen mat med ferske, danske råvarer fra en av de mange små gårdsbutikkene langs veien. Eller plukk sopp og nordiske urter på den jyske heden.

Ruter for de matglade

For historieinteresserte
Lille Danmark har en stor historie som du får oppleve på nært hold. Panoramarutene tar deg tett på historiske spor i landskapet. Her får du tid til å lære, snakke og fordype deg. Du sykler forbi gods og slott og ser de karakteristiske, danske kirketårnene. Du opplever autentiske handelssteder og fantastiske bøkeskoger med mystiske gravhauger, og du finner spor etter vikingtiden. Du befinner deg faktisk i sentrum av Danmarks historie og kan se alt sammen rundt deg når du sykler i naturen.

Ruter for de historieinteresserte

For deg som ønsker ro og ettertanke
Danmark er fullt av små, skjulte oaser som gir deg ro og tid til ettertanke. Du finner slike steder langs flere av Panoramarutene, hvor du kan sykle helt alene langs fredelige småveier, langt fra stress og mas. Her kan du la tankene fly, føle varmen i kinnene og bare glede deg over å være til. Du er rett og slett fri og helt i balanse når du sykler. Kroppen jobber i et behagelig tempo mens sansene skjerpes. Er det kanskje på tide å ta seg tid til en liten piknik?

Ruter for ro og ettertanke

Se alle ruter

Share this page

Fakta

Du kan velge mellom hele 26 Panorama-sykkelruter; 10 i Øst-Danmark og 16 i Vest-Danmark. Rutene ligger som sløyfer på de to nasjonale sykkelrutene Vestkystruten og den danske delen av Berlin–København-ruten. Rutene varierer i lengde fra 12 til 49 km, og alle kan gjennomføres på en dagstur. Rutene har temaer som natur, kulturhistoriske severdigheter, barnefamilier med mer. Prosjektet er støttet av Det europeiske fond for regionalutvikling.


 

Panoramaruter – familievennlige dagsturer for de eventyrlystne

Langs den danske delen av Berlin–København-sykkelruten og Nordsjøruten er det laget en rekke dagsruter – Panoramaruter, hvor hele familien enkelt kan være med.