På fottur i Danmark

Fotturer er en deilig form for mosjon, der både barn, unge og voksne kan være med. Danmark er et perfekt land for turer til fots, med mye og svært tilgjengelig natur, og alltid mange spise-og overnattingssteder i nærheten.

Vandreruter i Danmark

Det er utallige muligheter for fottturer i Danmark, hvor de fleste naturområder er fritt tilgjengelige og åpne for offentligheten. Det er aldri langt til neste overnattings -  eller spisested, og skiltingen er god, hvilket gjør det lett å finne frem. Med et bra kart kan du helt fint planlegge din egen tur, eller du kan benytte deg av de mange merkede rutene, som ofte går til noen av landets vakreste naturområder. De fleste merkede rutene kan benyttes året rundt, men noen stier kan til tider stå under vann. Mangler du inspirasjon til en fottur i et bestemt område kan du alltids kontakte det lokale turistkontor, som gjerne gir deg gode tips.  

Det finnes dessverre ikke en samlet oversikt over alle merkede ruter og stier i Danmark, men via forskjellige hjemmesider kan man få et meget godt overblikk (se nedenfor).  

 

Internasjonale fotturer i Danmark
To av 12 europeiske fotturer passerer gjennom Danmark. Det gjelder E1, som går fra Rønsdam til Grenaa, og E6 som går fra Kruså til Kastrup. E1 kommer fra Grövelsjön-Sälen i Sverige og fortsetter til Castellucio i Italia, mens E6 kommer fra Kilpisjärvi i Finland og fortsetter til Alexandroupolis i Hellas.  
Les mer om de europeiske fotturer (på engelsk)  

Nasjonale fotturer
Det er fire lengere, sammenhengende nasjonale fotturer i Danmark:
- Hærvejsruten, som går nedover Jyland mellom Vidborg og Padborg
- Drivvejen,som går fra Thyborøn og ned langs Jyllands vestkyst til den dans-tyske grense
- Nordsøruten, som går fra den dansk-tyske grensen i syd og opp langs den jyske vestkysten til Skagen i nord, og videre ned langs Jyllands østkyst til Grenaa. Ruten fortsetter deretter fra Sjællands Odde i det nordvestlige Sjælland langs kysten til Møn og Stevns. 
- Molsruten, som går mellom Genaa og Aarhus

Naturstyrelsens fotturer

På naturstyrelsens hjemmeside kan du laste ned turbrosjyrer fra mer enn 125 områder i Danmark. Brosjyrene er på dansk, men noen finnes også på engelsk og tysk. Brosjyerene kan også fåes på trykk i spesielle brosjyrestatvi som står oppført ved inngangen til de enkelte turområder, på biblioteker over hele Danmark, og på de lokale turistkontorene.

På Naturstyrelsens digitale "Ut i naturen" kart (kun på dansk), kan du finne beskrivelser og kjøreanvisninger til fotturer overalt i Danmark. Fra siden kan du printe og downloade fotturer til din GPS.  

Download Naturstyrelsens brosjyrer
Finn fotturer på UtiNaturen-kartet

Spor i Landskapet
Spor i Landskapet er et landsdekkende prosjekt, der private grunneiere har merket av fotturer på sine eiendommer, og dermed gitt alle som er interessert mulighet til å oppleve de sidene av dansk natur som ellers ikke er tilgjengelig for offentligheten. 
Her kan du finne Spor i Landskapet

Hjertestier
Hjertestier er ruter, som er merket og beskrevet av Hjerteforeningen. På hjemmesiden hjertestier.dk (kun på dansk) finner du beskrivelser av de enkelte ruter og kan også laste ned beskrivelse og brosjyre.
Finn hjertestier og last ned brosjyrer

Kløverstier
Kløverstier er et konsept som ble startet av Friliftsrådet og Nordea-fondet i 2011. Kløverstiene er merkede ruter i danske byer, som binder områdenes natur - og kulturseverdigheter, idretts- og friluftstilbud sammen på nye måter.

Finn Kløverstier

Organiserte fotturer og -ferier

Dansk Vandrelaug arranger turer av forskjellig lenge og vanskelighetsgrad året rundt. På Vandrelaugets hjemmeside (kun på dansk), kan du søke etter fotturer på bakgrunn av blant annet geografi og turkategori. På UtiNaturen-kartet kan du også finne arrangementer i naturen, inkludert fotturer med naturguider. 

Ulike arrangører tilbyr ferdigpakkede fotturer i Danmark, blant annet Dansk Vandrelaug og reisebyrået Vagabond Tours

Kart og guider
Nordisk Bokhandel i København har et stort utvalg av turkart, topografiske kart og guidebøker som man kan bruke til å planlegge en ferie til fots i Danmark. Nordisk Bokhandel selger også kort og bøker på nettet.

Nordisk Bokhandels hjemmeside

Du kan finne digitale Danmarkskart på flere forskjellige hjemmesider:
- Danmarks Miljøportal inneholder et topografisk kart, som du bl.a. kan tegne på, måle avstander på og skrive ut. 
- Geodatastyrelsens hjemmeside inneholder topografiske kart med finn-sted-funksjon og flere forskellige visningsformater.  
- Naturstyrelsens hjemmeside inneholder kart over de danske statsskoger, der blant annet stier, innsjøer og historiske minnemerker er markert.
- UdiNaturen-kortet inneholder bl.a. informasjon om turruter. Kart og data kan printes og eksporteres i forskjellige GPS-formater.  
- Historisk Atlas fra Syddansk Universitet viser kart fra forskjellige tidsperioder.  

Share this page

Relevante links

Dansk Vandrelaug 

Vandreruter.dk

Ud i naturen-kortet (fra Naturstyrelsen)